• etykieta_Salvador
  • IMG_5318-544x544
  • 7642_842110302567288_3836394823293868140_n
  • 72356_842110352567283_4081719461073706368_n
  • z1
  • etykieta_Salvador
  • IMG_5318-544x544
  • 7642_842110302567288_3836394823293868140_n
  • 72356_842110352567283_4081719461073706368_n
  • z1

EL SALVADOR URRUTIAS SAN ERNESTO HONEY

27.00 PLN

POCHODZENIE: Ameryka Środkowa; Salwador; region La Libertad;
plantacja: San Ernesto, plantator: rodzina Urrutia;
wysokość uprawy 1400 - 1850 m n.p.m.

AROMAT/SMAK: słodki, z delikatnymi nutami śliwki i granatu, 
kwaskowatość - umiarkowana; cielistość - średnia

OBRÓBKA – miodowa

Rodzina Urrutia, właściciel plantacji San Ernesto, zajmuje się uprawą kawy już od pięciu pokoleń. Pierwsza ich plantacja założona została w roku 1870, a pierwsze zbiory przyniosły 27 worków surowego ziarna. Obecnie wszystkie plantacje rodziny Urrutia liczą ponad 750 hektarów, a roczna produkcja wynosi kilkanaście tysięcy worków ziarna. Duża część (200 hektarów) jest częścią rezerwatu biosfery UNESCO. Plantacje prowadzone są zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, z poszanowaniem środowiska przyrodniczego. Krzewy kawowca rosną w cieniu rodzimych drzew, których zadaniem jest nie tylko zacienienie upraw, ale także tworzenie naturalnej bariery dla wiatru, czy zapobieganie erozji gleb.
Kawa z plantacji San Ernesto posiada certyfikat Rainforest Alliance, który promuje żywność produkowaną w sposób przyjazny dla środowiska i ludzi.   
Kawy z upraw rodziny Urrutia były siedem lat z rzędu finalistami konkursu "Cup of Excellence."