POCHODZENIE: Afryka;
Etiopia; region Yirgacheffe; wysokość
uprawy 1700 - 2200 m n.p.m.
AROMAT/SMAK: smak
– słodki, owocowo - kwiatowy, z nutami herbaty i migdałów;
kwaskowatość
- umiarkowana; cielistość – wysoka
OBRÓBKA
– mokra
Etiopia jest ojczyzną kawy. Jak głosi legenda, to właśnie w dawnej
Abisynii, ponad tysiąc lat temu, pasterz o imieniu Kaldi odkrył jej
niezwykłe właściwości, a pewien mnich jako pierwszy wypalił
ziarna i zaparzył napar. Do dzisiaj w Etiopii możne napotkać
miejsca gdzie sposób uprawy kawy nie zmienił się od tysiąclecia,
a jagody kawowca można zbierać z dziko rosnących krzewów.
Etiopia Yirgacheffe jest uważana powszechnie za jedną z najlepszych kaw górskich. Wysoko ceniony jest jej delikatny, złożony smak z wyraźnie wyczuwalnym kwiatowym aromatem.