• Honduras La Campa
  • IMG_7258
  • 312304_464969170232524_1423752988_n
  • Honduras La Campa
  • IMG_7258
  • 312304_464969170232524_1423752988_n

HONDURAS SHB EP LA CAMPA

25.00 PLN

POCHODZENIE: Ameryka Środkowa; Honduras; region Lempira, La Campa; wysokość uprawy 1400-1700 m n.p.m.

AROMAT/SMAK: smak - słodki, czekoladowy, z delikatnymi nutami kokosa i

cytrusów; kwaskowatość - niska; cielistość - wysoka

OBRÓBKA – mokra

Pierwsze wzmianki o kawie uprawianej na terenach obecnego Hondurasu pochodzą z 1804 roku. Dzisiaj Honduras jest największym producentem kawy w Ameryce Środkowej, systematycznie unowocześniającym techniki upraw i obróbki. Dzięki temu w ostatnich latach nastąpiła znaczna poprawa jakości kawy, szczególnie ziaren przeznaczonych na eksport. Kawy z tego kraju charakteryzują się doskonałym, zharmonizowanym profilem smakowym i wysoką cielistością.

Honduras La Campa pochodzi z upraw położonych w zachodniej części Hondurasu, w regionie Lempira, w pobliżu Parku Narodowego Celaque i najwyższego szczytu Hondurasu - Cerro Las Minas (2870 m n.p.m.)