• Rwanda Kizi Rift
  • Kizi_5
  • Kizi_7
  • Kizi_2
  • Kizi_4
  • Kizi_3
  • Kizi_6
  • Rwanda Kizi Rift
  • Kizi_5
  • Kizi_7
  • Kizi_2
  • Kizi_4
  • Kizi_3
  • Kizi_6

Rwanda Kizi Rift, Bourbon

29.00 PLN

POCHODZENIE: Afryka; Rwanda; dystrykt Muhanga, spółdzielnia producencka: Sholi Farmer Cooperative; wysokość uprawy 1980 - 2200 m n.p.m.

AROMAT/SMAK: łagodny, orzechowy, z delikatnym akcentem karmelu, jeżyny, gałki muszkatołowej i jaśminowym aromatem;
kwa
skowatość - niska/umiarkowana; cielistość - średnia

OBRÓBKA – mokra

Rwanda nazywana jest krajem tysiąca wzgórz. Górzyste tereny, wulkaniczne gleby, obfitość słońca i opadów stwarzają znakomite warunki do uprawy świetnych kaw. Taka właśnie jest Kizi Rift – delikatna, o jaśminowym aromacie. Plantacje tej znakomitej kawy znajdują się w centralnej części Rwandy, na wysokości od 1980 do 2200 m. n.p.m. Pokrywają strome wzgórza środkowego odcinka doliny Kizi, rozciągając się od lasu deszczowego Nyungwe na południe, w kierunku rzeki Nyabarongo i wulkanicznego pasma Virunga. Kawa pochodzi z naturalnych stanowisk należących do Sholi Farmer Cooperative. Zbierana jest ręcznie, poddawana mokrej obróbce, następnie suszona na słońcu. W procesie obróbki dużą wagę przywiązuje się do ochrony środowiska naturalne, szczególnie chroniąc zasoby wody.

Ziarna trafiły do naszej palarni dzięki współpracy z Fudnacją Salvatti. Fundacja prowadząc działalność w Rwandzie wspiera Afrykańczyków dwukrotnie: kupując od nich kawę, a następnie przeznaczając dochód z jej odsprzedaży na projekty misyjne. Dzięki tej działalności młodzi ludzie, którzy w czasie ludobójstwa stracili rodziców, mogą studiować. Kupowanie surowego ziarna bez pośredników pozwala płacić farmerom nawet o 25% więcej niż w ramach Fair Trade.