• etykieta_Rwanda Mabanza
  • IMG_2818
  • IMG_2841
  • IMG_2851
  • IMG_2936
  • etykieta_Rwanda Mabanza
  • IMG_2818
  • IMG_2841
  • IMG_2851
  • IMG_2936

RWANDA MABANZA

27.00 PLN

POCHODZENIE: Afryka; Rwanda; dystrykt Karongi;
wysokość uprawy 1700 - 1800 m n.p.m.

AROMAT/SMAK: łagodny, karmelowy, z delikatnym akcentem orzecha pecan, jabłka i suszonej śliwki;
kwaskowatość - niska/umiarkowana; cielistość - średnia

OBRÓBKA – mokra (washed)

Rwanda nazywana jest krajem tysiąca wzgórz. Górzyste ukształtowanie terenu, wulkaniczne gleby, równikowe słońce i długa pora deszczowa stwarzają znakomite warunki do uprawy świetnych kaw. Jednak burzliwe dzieje kraju nie przyczyniały się do wykorzystania drzemiącego tu potencjału. Dopiero międzynarodowa pomoc oraz działania rządu przyczyniły się do wzrostu efektywności i jakości w uprawie kawowców. Istniejące tu plantacje są niewielkie, liczą 180 krzewów, a plantatorzy współpracują w kooperatywach. Kawa zbierana jest ręcznie, co zapewnia jej wysoką jakość. Poddawana jest obróbce mokrej, a następnie suszona w słońcu, co wydobywa z ziaren owocowość charakterystyczną dla kaw afrykańskich. W procesie obróbki dużą wagę przywiązuje się do ochrony środowiska naturalnego, szczególnie chroniąc zasoby wody.