• etykieta_TANZANIA NGILA ESTATE
  • neue Ernte 2_full
  • Handsortierung des gewaschenen Kaffees_full
  • Honey_full
  • Tembo1_full
  • etykieta_TANZANIA NGILA ESTATE
  • neue Ernte 2_full
  • Handsortierung des gewaschenen Kaffees_full
  • Honey_full
  • Tembo1_full

TANZANIA NGILA ESTATE HONEY

28.00 PLN

POCHODZENIE: Afryka; Tanzania; region Arusha; wysokość uprawy 1500-1680 m n.p.m.
plantacja: Ngila Estate, plantator: rodzina Meyer

AROMAT/SMAK: smak – owoce leśne, z delikatnymi nutami śliwki, wanilii i czarnej herbaty;  kwaskowatość - umiarkowana;
cielistość – średnia

OBRÓBKA – półmokra (miodowa)


Plantacja Ngila Coffee Estate leży w regionie Arusha (na płn. wsch. Tanzanii, na granicy z Kenią), posiadającym długie tradycje w uprawie kawy. Została założona w 1920 roku przez niemieckiego osadnika, a od 1992 roku jest własnością rodziny Meyer. Rodzina bardzo duży nacisk kładzie na przyjazne środowisku metody przetwarzania kawy – stosuje wydajne systemy nawadniania i oszczędzające wodę, nowoczesne technologie. Uprawia się tylko arabiki odmiany Typica i Bourbon.

Farma leży w zasięgu oddziaływania aktywnego wulkanu Mt Meru, stąd występują tu żyzne, bogate w minerały gleby wulkaniczne. Na plantacji stwarza się warunki do uprawy kawy najwyższej jakości. Odpowiednia wysokość (1500 – 1680 m n.p.m.), żyzna gleba oraz podrównikowy klimat (z porą deszczową od października do lutego) pozytywnie wpływają na jakość pozyskiwanych tu ziaren. Ogromny nacisk kładziony jest na metody zbioru i przetwarzania zebranych owoców – na wielu etapach prace wykonywane są ręcznie. Zbiory odbywają się od lipca do grudnia.
W niewielkiej odległości od plantacji leży Park Narodowy Serengeti – uznawany za jeden z siedmiu naturalnych cudów Afryki oraz obszar chroniony Ngorongoro – obiekt z listy światowego dziedzictwa UNESCO, skąd dzikie zwierzęta swobodnie migrują na obszar plantacji.