POCHODZENIE: Ameryka Środkowa; Gwatemala; region Huehuetenango;
wysokość uprawy 1350 - 2000 m n.p.m.
AROMAT/SMAK: owocowy, z nutami pomarańczy, czarnych jagód i mlecznej czekolady;
kwaskowatość - umiarkowana; cielistość - średnia
OBRÓBKA – mokra
Huehuetenango to region w zachodniej
części Gwatemali, blisko granicy z Meksykiem. Jest jednym z
najbardziej znanych w tym państwie obszarów uprawy kawy. Jego nazwa
pochodzi z historycznego języka Azteków i
oznacza „Miejsce Przodków”. Jest to także jeden z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali, a zarazem jeden z najwyższych i stosunkowo najbardziej suchych. Takie warunki czynią ten region jednym z najlepszych do uprawy wysokiej jakości kawy. Duże nasłonecznienie w ciągu dnia i wilgotne, chłodne wiatry wiejące w nocy sprawiają, że kawa rośnie i dojrzewa powoli, co w połączeniu z
żyznymi glebami sprzyja powstawaniu bogatego, a
zarazem delikatnego, cytrusowo - owocowego smaku i aromatu. Po zbiorach, które trwają od stycznia
do kwietnia, kawa poddawana jest obróbce mokrej.
Producentami kawy są drobni farmerzy,
uprawiający odmiany kawy: Caturra, Typica, Bourbon, Catuai.