• etykieta_Kamerun Oku
  • 1
  • 2
  • etykieta_Kamerun Oku
  • 1
  • 2

Kamerun Oku AA

26.00 PLN

POCHODZENIE: Afryka; Kamerun; region Północno-Zachodni; masyw Oku;
wysokość uprawy 1800 - 2000 m n.p.m.

AROMAT/SMAK: słodki, delikatny, czekoladowo - orzechowy z wyczuwalnym akcentem moreli i brzoskwini;
kwaskowatość – niska/umiarkowana; cielistość – średnia

OBRÓBKA – natural

Kawa Oku z Kamerunu, uprawiana jest w północno – zachodniej części regionu Kamerunu, w dolinie Oku. Obecnie jest to obszar najbardziej zaawansowanych upraw kawy w Kamerunie, jednak uprawy tutaj mają nadal charakter upraw naturalnych, bez użycia środków chemicznych. Najwyższa wysokość plantacji kawy w tym regionie wynosi od 1800 – 2000 m n.p.m. średnia roczna temperatura to 22 stopnie Celsjusza. Plantacje mają charakter upraw rodzinnych są średniej wielkości od 2000 – 3000 krzaków. Kawa Oku to arabica, odmiana botaniczna Java Blue Mountain, rośnie na żyznej, wulkanicznej glebie zbocza wulkanu Mount Oku. Kawa zbierana ręcznie – wyłącznie dojrzałe grona, następnie obrabiana metodą na mokro, suszona na słońcu a potem trzykrotnie sortowana w celu usunięcia defektów.