POCHODZENIE: Afryka; Kenia;
dystrykt Nyeri; spółdzielnia
producencka: Ruka Chui;
wysokość
upraw 1600 - 2000 m n.p.m.
AROMAT/SMAK: słodki,
z
wyraźnym akcentem czarnej porzeczki i wiśni;
kwaskowatość
– umiarkowana; cielistość – średnia.
OBRÓBKA
– mokra
Kawa pochodzi z regionu
Nyeri, leżącego w centrum środkowych wyżyn kenijskich. Poletka
kawowe położone są na zachodnich obrzeżach wulkanu Mt Kenia –
najwyższego szczytu w Kenii. Ich właścicielami są drobni
farmerzy, którzy zrzeszają się w spółdzielnie producenckie.
Region Nyeri słynie z
produkcji jednych z najlepszych kaw w całym kraju. Dzieje się tak
za sprawą połączenia kilku czynników: wulkanicznych gleb, dużej
wysokości bezwzględnej upraw (1600 – 2000 m n.p.m.) oraz
równikowego klimatu. Po zbiorach wszystkie kawy obrabiane są metodą
„na mokro”, a następnie suszone na słońcu.
Klasyfikacja AB określa
wielkość ziaren, które są drugimi co do wielkości w swojej
kategorii, natomiast „Plus” odnosi się do profilu smakowego,
który w tym przypadku jest szczególnie złożony i delikatny. Kawa świetnie sprawdzi się jako espresso, ale pełnię możliwości pokaże zaparzona metodami przelewowymi.