POCHODZENIE: Ameryka
Południowa; Peru; region Tunquimayo; wysokość
uprawy 1800 m n.p.m.
AROMAT/SMAK: smak
- słodki, miodowy, z delikatnymi nutami owocowymi mandarynek i pomarańczy;
kwaskowatość -
niska; cielistość
- średnia
OBRÓBKA
– mokra
Kawa Peru Tunquimayo pochodzi z małych farm znajdujących się w prowincji Cusco w Peru. Po przejechaniu słynnej Doliny Inków rozpoczynają się zbocza gór będące początkiem wielkiej dżungli Amazonii. To tam, na zielonych stokach gór, na wysokościach dochodzących do 2000 m n.p.m znajdują się małe rodzinne farmy kawowe. Są to przeważnie niewielkie i średnie gospodarstwa, od kilkuset do około dwóch tysięcy krzaków uprawiane rodzinnie. Na jednej plantacji, często w cieniu drzew piniowych, rośnie przeważnie kilka odmian biologicznych arabiki. Farmerzy na bieżąco sprawdzają wydajność i odporność poszczególnych odmian na insekty oraz warunki glebowe. Co ciekawe, większość upraw, w tym te, z których pochodzi kawa Tunquimayo, ma charakter ekologiczny certyfikowany. To efekt polityki rządu Peru, który kładzie duży nacisk na uprawy kawy i wzrost jej jakości, upatrując w tym alternatywę dla upraw, dotychczas tradycyjnej w tym rejonie koki. Na farmach kawa jest zbierana i wstępnie przygotowywana metodą na mokro (washed), po czym trafia do lokalnych kooperatyw znajdujących się wzdłuż rzeki Urubamba, gdzie jest oczyszczana z pergaminu i sortowana.