ETHIOPIA GUJI OROMIA URAGA
towar niedostępny
Opis
POCHODZENIE:
Afryka; Etiopia; region Oromia, strefa Guji;
wysokość uprawy 1900 - 2100 m n.p.m.
AROMAT/SMAK: słodki, owocowo - kwiatowy, z nutami mlecznej czekolady;
kwaskowatość – niska/umiarkowana; cielistość - średnia
OBRÓBKA: natural
Kawa Etiopia Guji Oromia Uraga to kawa sektora Speciality. Uprawiana jest przez drobnych rolników mieszkających wokół miasta Uraga w strefie Guji regionu Oromia, leżącego w południowej i środkowej Etiopii. Większość z nich posiada mniej niż hektar ziemi, uprawiając na własne potrzeby bataty, mango czy awokado, a jedynie kawę na sprzedaż. Dochód z takiej działalności jest niewielki ze względu na mały rozmiar gospodarstw, jednak istotnie wpływa na poziom życia farmerów i ich rodzin. Większość kawy uprawianej w regionie jest organiczna, choć nie certyfikowana, ponieważ rolnicy nie mają pieniędzy na stosowanie nawozów chemicznych ani na certyfikowanie swych upraw.
Owoce kawowca po ręcznych zbiorach suszone są w słońcu na betonowym patio, aż miąższ stanie się kruchy i zacznie oddzielać się od ziarna. Taki sposób określa się jako „natural” i jest najstarszym znanym sposobem obróbki kawy, stosowanym szczególnie w krajach o niedoborach wody. Metoda ta, z powodu długiego kontaktu ziarna ze skórką i miąższem nadaje kawie charakterystyczne, owocowe i kwiatowe nuty smakowe.
Ziarna Etiopii Guji Oromia Uraga należą do kategorii microlotów, które szczególnie preferowane są przez kawowych koneserów. Microloty to małe partie najlepszego ziarna w obrębie plantacji, które wyróżniają się wyższą jakością od pozostałych z danego zbioru. Ich wyższa jakość wynika z tego, że na pewnym obszarze plantacji mogą występować nieco inne, lepsze warunki do rozwoju kawowca. Microloty więc cechują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Ziarna Etiopii Guji Oromia Uraga dedykowane są szczególnie do metod przelewowych (chemex, drip, french press). Jednak świetnie sprawdzą się też w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce.