INDONESIA RAJA TOBA
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
POCHODZENIE: Azja; Indonezja; Sumatra; region Lintong
wysokość uprawy: 1200 - 1450 m n.p.m.
AROMAT/SMAK: intensywny, z nutami korzennymi i tytoniowymi i wyczuwalnym akcentem suszonych owoców i kakao;
kwaskowatość - niska/umiarkowana; cielistość - wysoka
OBRÓBKA – Giling basah
Raja Toba pochodzi z północnej części Sumatry, która jest jedną z 17 tysięcy indonezyjskich wysp i jednocześnie ważnym regionem uprawy kawowca. Plantacje tego regionu usytuowane są na dużych wysokościach, w bliskim sąsiedztwie jeziora Toba, w otoczeniu tropikalnych lasów oraz na żyznych glebach wulkanicznych. Są to bardzo dobre warunki do uprawy kawy.
Cechą wyróżniającą indonezyjską kawę jest specyficzna metoda przetwarzania po zbiorach - zwana “Giling basah”. Po zdarciu skórki z owoców kawowca, ziarna z miąższem są fermentowane przez noc, myte, a następnie suszone na słońcu do poziomu wilgotności 30 - 40% (tradycyjny poziom to 11 - 12%). Następnie miąższ jest zdzierany maszynowo, a ziarna ponownie przechodzą proces suszenia. Ten nietypowy sposób obróbki ma ogromny wpływ na smak i jakość napoju: kwasowość ma tendencję do zmniejszania się, przy jednoczesnym wzroście cielistości (body), tworząc nuty korzenne i tytoniowe.
Kawa dedykowana jest do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek.
