INDONESIA RAJA TOBA

Wysyłka w: kawę zamówioną w okresie 9.11 - 16.11 wysyłamy po 18.11
Cena: 38,00 zł

Cena regularna:

38.00
ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane
Pin It

Opis

POCHODZENIE: Azja; Indonezja; Sumatra; region Lintong
wysokość uprawy: 1200  - 1450 m n.p.m.

AROMAT/SMAK: intensywny, z nutami korzennymi i tytoniowymi i wyczuwalnym akcentem suszonych owoców i kakao;
kwaskowatość - niska/umiarkowana; cielistość  -  wysoka

OBRÓBKA – Giling basah

 

Raja Toba pochodzi z północnej części Sumatry, która jest jedną z 17 tysięcy indonezyjskich wysp  i jednocześnie ważnym regionem uprawy kawowca. Plantacje tego regionu usytuowane są na dużych wysokościach, w bliskim sąsiedztwie jeziora Toba, w otoczeniu tropikalnych lasów oraz na żyznych glebach wulkanicznych. Są to bardzo dobre warunki do uprawy kawy.

Cechą wyróżniającą indonezyjską kawę jest specyficzna metoda przetwarzania po zbiorach - zwana “Giling basah”. Po zdarciu skórki z owoców kawowca, ziarna  z miąższem są fermentowane przez noc, myte, a następnie suszone na słońcu do poziomu wilgotności 30 - 40% (tradycyjny poziom to 11 - 12%). Następnie miąższ jest zdzierany maszynowo, a ziarna ponownie przechodzą proces suszenia. Ten nietypowy sposób obróbki ma ogromny wpływ na smak i jakość napoju: kwasowość ma tendencję do zmniejszania się, przy jednoczesnym wzroście cielistości (body), tworząc nuty korzenne i tytoniowe.

Kawa dedykowana jest do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl