Rwanda Amasimbi
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
POCHODZENIE: Afryka; Rwanda; Prowincja Północna; dystrykt Gicumbi;
wysokość uprawy: 2000 m n.p.m.
AROMAT/SMAK: owocowy, z wyraźnym akcentem mango i winogron
oraz nutami miodu i karmelu;
kwaskowatość – niska/umiarkowana; cielistość – średnia.
OBRÓBKA – natural
Rwanda nazywana jest krajem tysiąca wzgórz. Górzyste tereny, wulkaniczne gleby, obfitość słońca i opadów stwarzają znakomite warunki do uprawy świetnych kaw.
Kawa Amasimbi pochodzi z dystryktu Gicumbi położonego w północnej części Rwandy - małego afrykańskiego państwa. Są to głównie regiony wulkaniczne, wysoko położone (około 2000 m n.p.m.), gdzie dominuje uprawa arabiki odmiany Red Bourbon. Drzewka kawowca rosną tu w warunkach naturalnych, wśród górskich lasów deszczowych. Uprawiane są tradycyjnymi metodami, a zbiory wykonywane są ręcznie. Po zbiorach owoce kawowca suszone są na słońcu do momentu, aż miąższ stanie się kruchy i odpadnie od ziaren. Taki sposób obróbki (natural / dry ) powoduje, że owocowość miąższu przenika do ziaren, co przekłada się na profil smakowy naparu: owocowy, z wyraźnym akcentem mango i winogron, o dużej dozie słodyczy miodu i karmelu.
Zielone ziarna afrykańskiej kawy Rwanda Amasimbi pochodzą z fundacji misyjnej Salvatti, która wspiera edukację dzieci i pomaga społecznościom na całym świecie. Zakup każdego opakowania tej kawy jest więc realnym wsparciem dla prawdziwych, wartościowych inicjatyw.