TANZANIA NYOTA KUSINI
towar niedostępny
Opis
POCHODZENIE: Afryka; Tanzania; region Mbeya; wysokość uprawy 1600 m n.p.m.
plantator: kooperatywa AMCOS
AROMAT/SMAK: cytrusowy, z nutami czerwonej pomarańczy i grejpfruta
przełamany karmelowym akcentem; kwaskowatość - umiarkowana;
cielistość – średnia
OBRÓBKA – washed
Tanzania jest krajem produkującym jedne z najlepszych jakościowo kaw w Afryce. Zawdzięcza to długiej tradycji w jej uprawie, ale też doskonałym warunkom przyrodniczym: podrównikowemu klimatowi z porą deszczową, żyznej glebie i wyżynnemu ukształtowaniu powierzchni.
Region Mbeya leży na południowym zachodzie kraju, na wysokości 1600 m n.p.m. i jest regionem stosunkowo słabo rozwiniętym. Drobni farmerzy posiadający niewielkie poletka do 2ha, uprawiają na nich nie tylko kawę, ale również soję czy kukurydzę na własne potrzeby. Kawowce rosną tu często w warunkach naturalnych, gdyż ponad 1/3 powierzchni kraju zajmują obszary prawnie chronione. Dzięki czemu dojrzałe owoce kawowca zbierane są tylko ręcznie, a kawa uprawiana jest z poszanowaniem środowiska przyrodniczego.
Farmerzy uprawiający kawę są zrzeszeni w kooperatywę AMCOS, która dba o jej wysoką jakość na każdym etapie produkcji. Owoce po zbiorach trafiają do małych stacji mycia należących do spółdzielni, obsługiwanych przez 10-80 rolników. Ziarna oddzielane są tu mechanicznie od owocni, myte, aby pozbyć się miąższu i poddawane krótkiemu procesowi fermentacji. Ponieważ obróbka odbywa się z dużym udziałem wody, określana jest jako “washed” - mokra.
Tanzania Nyota Kusini to wyjątkowa kawa dająca napar o intensywnych nutach. Ze względu na umiarkowanie wyczuwalną, cytrusową kwaskowatość,w szczególności polecana jest do alternatywnych metod zaparzania (drip, aeropress, chemex, ekspres przelewowy, coldbrew).