VENEZUELA SANTA CRUZ DE MORA

Wysyłka w: do dwóch dni roboczych
Cena: 46,00 zł

Cena regularna:

46.00
ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane
Pin It

Opis

POCHODZENIE: Ameryka Południowa; Venezuela; region Merida, spółdzielnia producencka: Santa Cruz de Mora; wysokość uprawy: 1200-1650 m n.p.m.

AROMAT/SMAK: suszona morela, nektarynka, mleczna czekolada;

kwaskowatość - niska/umiarkowana; cielistość - średnia

OBRÓBKA – mokra

Wenezuelska kawa to rzadkość na europejskich rynkach, gdyż embargo obowiązujące przez wiele lat, ograniczało dostęp do produktów, także rolnych, z tego południowoamerykańskiego kraju. 

Merida jest górzystym regionem, leżącym w zachodniej części Wenezueli, co przekłada się na  wysokie położenie plantacji: 1200 - 1650 m n.p.m. Duża ilość słońca i deszczu oraz duże wysokości wpływają na powolny proces dojrzewania owoców kawowca, a tym samym oddawaniu ziarnom wszystkiego, co w kawie najlepsze.Wenezuelska kawa słynie z zbalansowanego, bogatego, owocowego smaku przełamanego mleczną czekoladą oraz z łagodnej kwaskowatości.

Drobni farmerzy, głównie ze względu na trudną sytuację ekonomiczną, uprawiają drzewka kawowca  tradycyjnymi metodami. Czyni to ich kawę produktem organicznym, choć bez certyfikatu. Owoce zbierane są ręcznie, dzięki czemu tylko w pełni dojrzałe i starannie wyselekcjonowane  trafiają do dalszej obróbki w stacji Santa Cruz de Mora. Kawa obrabiana jest tu “na mokro”/ washed co oznacza, że miąższ z ziaren usuwany jest przy użyciu wody.  Następnie ziarna są przez kilkanaście godzin fermentowane, co kończy proces oczyszczania. Po wysuszeniu i  posortowaniu według wielkości, pakowane są w 60 kg worki i wysyłane do Europy. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl