• etykieta_Tanzania_ye
  • Tanzania_02
  • 1ca55ca30cef5ea2c333066365e88a81 (1)
  • 1ca55ca30cef5ea2c333066365e88a81
  • Tanzania_04
  • etykieta_Tanzania_ye
  • Tanzania_02
  • 1ca55ca30cef5ea2c333066365e88a81 (1)
  • 1ca55ca30cef5ea2c333066365e88a81
  • Tanzania_04

TANZANIA EDELWEISS ESTATE YEAST FERMENTATION

28.00 PLN

POCHODZENIE: Afryka; Tanzania; region Arusha;
plantacja: Edelweiss Estate

wysokość uprawy 1650-1820 m n.p.m.

AROMAT/SMAK: smak – słodki, kwiatowy, z nutami czerwonych winogron i czekolady;
kwaskowatość - niska/umiarkowana; cielistość – średnia

OBRÓBKA – kontrolowana fermentacja z użyciem drożdży (yeast fermentation) 


Kawa uprawiana jest na terenie rodzinnej posiadłości położonej w Oldeani, dystrykcie Karatu, regionie Arusha w północnej Tanzanii. Plantacja znajduje się na wysokości 1650 – 1820 m n.p.m., na południowych zboczach kaldery Ngorongoro, chronionej ostoi dzikiej przyrody – obszaru z listy światowego dziedzictwa UNESCO.
Ponieważ otoczenie plantacji jest terenem niezwykle cennym przyrodniczo, wszystkie prace, począwszy od nasadzeń do zbiorów, wykonywane są ręcznie, z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju. 

Rodzina Vohora, która od trzech pokoleń jest właścicielem plantacji, ukierunkowuje swoje działania nie tylko na jej rozwój, ale też na wsparcie lokalnej ludności. Zakłada żłobki dla dzieci swoich pracowników, wspiera rozwój szkół.
Kawa obrabiana jest metodą fermentacji kontrolowanej. Zebrane owoce trafiają bezpośrednio do kadzi fermentacyjnej, w której przetrzymywane są przez 6 dni. W tym samym czasie do zbiornika dodawane są drożdże (specjalnie dobrane szczepy rozpuszczone w czystej wodzie, w ściśle określonej dozie). Fermentacja ma duży wpływ na końcową jakość ziaren, bezpośrednio wpływając na profil sensoryczny kawy.