Colombia Excelso Medellin
towar niedostępny
Opis
POCHODZENIE: Ameryka Południowa; Kolumbia; region Antioquia, Caldas; wysokość uprawy 1300-1650 m n.p.m.
AROMAT/SMAK: smak - czekoladowo - karmelowy, z nutą pomarańczy i czerwonej porzeczki;
kwaskowatość - umiarkowana; cielistość - średnia
OBRÓBKA – mokra
COLOMBIA MEDELLIN EXCELSO uprawiana jest w Kolumbii, w regionach Antioquia oraz Caldas, na terenie niewielkich, liczących średnio 5 ha powierzchni gospodarstw rodzinnych. Jest to obszar, na którym zlokalizowana jest największa liczba plantacji kawy w Kolumbii, uważany przez wiele osób za ten, z którego pochodzą najlepsze kolumbijskie kawy. Górski teren, na którym położone są uprawy, sprawia, że mechanizacja pracy jest niemożliwa. Każdy etap produkcji – od zbiorów do suszenia ziaren – wykonywany jest przez rolników i ich rodziny.
Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie. Produkowane są tu tylko myte odmiany arabiki – Kolumbia jest największym światowym producentem tego rodzaju kawy.