TANZANIA EDELWEISS ESTATE HONEY
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
POCHODZENIE: Afryka; Tanzania; region Arusha;
plantacja: Edelweiss Estate
wysokość uprawy 1650-1820 m n.p.m.
AROMAT/SMAK: smak – słodki, z nutami malin, mango i karmelu;
kwaskowatość - niska/umiarkowana; cielistość – średnia
OBRÓBKA – miodowa
Kawa uprawiana jest na terenie rodzinnej posiadłości położonej w Oldeani, dystrykcie Karatu, regionie Arusha w północnej Tanzanii. Plantacja znajduje się na wysokości 1650 – 1820 m n.p.m., na południowych zboczach kaldery Ngorongoro, chronionej ostoi dzikiej przyrody – obszaru z listy światowego dziedzictwa UNESCO. Rodzina Vohora, która od trzech pokoleń jest właścicielem plantacji, ukierunkowuje swoje działania nie tylko na jej rozwój, ale też na wsparcie lokalnej ludności. Zakłada żłobki dla dzieci swoich pracowników, wspiera rozwój szkół.
Ponieważ otoczenie plantacji jest terenem niezwykle cennym przyrodniczo, wszystkie prace, począwszy od nasadzeń do zbiorów, wykonywane są ręcznie, z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju.
Po zbiorach, które w tym regionie rozpoczynają się w lipcu, z owoców kawowca usuwa się skórkę, pozostawiając część miąższu. To ona nadaje ziarnom słodycz i wyjątkowy charakter. Ziarna z resztką miąższu suszone są na słońcu, a po wysuszeniu są sortowane i przygotowywane do eksportu.
Obróbka “honey” charakteryzuje się wyraźną owocowością, słodyczą i delikatną, przyjemną kwaskowatością. Ziarna w szczególności polecane są do alternatywnych metod parzenia.
